“Spel är bara spel.” Detta är en mening man får höra allt för många gånger. Det är nog något som var enklare att säga förut än idag. De flesta spel är designade med syfte för nöjen men det finns även en hel del som är designade i syfte att skapa diskussioner, få folk att känna sympati och empati för vissa karaktärer. Speldesign idag har kommit en lång väg ifrån det simpla och mycket begränsande 8-bitars spelen på 70 och 80-talet.

games

I dagens spel är det inte ovanligt att man får se en mycket välskriven berättelse om hur en individ kan komma i från ingenstans och växa in sig i en roll som beskyddare eller representant för mänskligheten. Det finns spel som låter dig ta på manteln för hjälten. Det finns dock spel som visar upp mänskligheten i nya perspektiv. Många spel kan ha en berättelse om hur något tragiskt gör en individ starkare.

I spelet This War of Mine tar du på dig rollerna av några överlevare i ett krig som utspelar sig i en stad. Du ska överleva som en åskådare, en civil person. Du ställs ofta mot väggen för att göra beslut som skulle få många att må dåligt. Ni behöver medicin i ert skydd så är det ok att stjäla den från detta gamla par? Du behöver samla mat och du besöker en byggnad som är klassad som farlig. Du tänker säkert att det är banditer som bor där, problemet är att det kanske inte alltid är så.

I ett annat spel så får du rollen av en soldat som går igenom en krigzon och tillsammans med de två andra under hans ledning börjar allt mer hemskare saker komma upp till ytan. Spelet är Spec Ops the Line och det berättar en otrolig berättelse om hur krigsbrott kan ske under en fasad av falska förhoppningar.

Samtidigt som många spel har våld i centrum så finns det spel som är motsatsen. Indie-spelet Minecraft är ett bra exempel här. Du vaknar upp strandsatt på en okänd värld med endast din knytnäve som redskap. Du får total fri vilja.över vad du vill göra. Gräva, utforska, bygga med mera.

I slutändan så kan man inte säga att spel är inte bara spel idag. Ett spel kan vara en saga, en berättelse, ett nytt perspektiv, en åsikt, en vilja att skapa något fantastiskt. Spel kan vara ett äventyr och en resa, de kan vara en dramatisk serie eller en lektion i historia. Det kan även vara allt på en gång. Spel är helt enkelt inte bara ett spel.