När det kommer till dagens spelindustri så utvecklar många ett spel under en lång tid. Så man kan ju börja undra varför en del väljer att lansera sitt spel gratis.

Svaret på denna fråga ligger mer i marknadsmodellen, medans många stora speltitlar som Battlefield, Call of Duty och World of Warcraft är så pass stora och populära att de sällan behöver någon speciell marknadsföringsplan för att bli en storsäljare.

Mindre företag kan behöva förlita sig på att bli populär bland en större målgrupp. Spelföretag som High-Rez och Riot Games erbjuder sina stora titlar League of Legends och Smite gratis. Trots att spelen varit under långa utvecklingstider så erbjuder man spelet gratis, sättet de gör för att tjäna pengar är simpelt och smart.

Varje gång de lanserar en ny karaktär så måste man köpa den, det finns nu generellt två sätt. Den ena målgruppen är tålmodig och köper den gratis genom att tjäna ihop tillräckligt av den imaginära valören i spelet medans den andra betalar med riktiga pengar.

Genom en marknadsmodell som kallas “mikrotransaktioner” erbjuder man fragment av ett spel för en liten summa pengar. Det kan vara kosmetiska saker som om texturer på karaktären till helt nya karaktärer. Idag beräknas flera miljoner dollar på denna marknadsmodell och den når absolut en större marknad. Vissa vill även argumentera till att de spel som säljs för 600kr i från början inte ens bör ha detta i deras marknadsmodell.